Verónica Martínez, directora General de Trabajo, clausuró el Congreso Laboral 2021 organizado por Lefebvre

[ad_1]

Ayer es va clausurar la segona jornada de la nova edició del Congrés Laboral 2021, organitzat per Lefebvre, companyia líder en informació jurídica. Tras l’excel·lent acogida de la primera edició, l’encuentro va tornar a estar dirigit acadèmicament per Antonio Sempere, magistrat del Tribunal Suprem i catedrático de la universitat, i en ell, Juan Pujol, president de Lefebvre, destacó que “tant el teletrabajo com el ERTE han estat el salvavidas de muchas empresas”.

Nova eina per a l’auditoria retributiva
La directora general de Treball del Ministeri de Treball i Economia Social Verónica Martínez Barbero, fue la encargada de cerrar el Congreso Laboral 2021 de Lefebvre anunciando que la próxima semana es publicará una nueva herramienta de valoración de puestos de trabajo con un acuerdo íntegro del Ministerio de Trabajo, Ministerio de Igualdad y las organizaciones sindicales y patronales. “Estes eines són aplicables per a totes les empreses que volen o deban elaborar l’auditoria retributiva, però especialment per a les empreses més petites amb menys capacitat de tenir assessorament especialitzat en matèria d’igualtat determinada”. Martínez Barbero afirmó que l’editorial Lefebvre és “fundamental en el nostre país per a l’aplicació pràctica del dret a les empreses, de totes les persones que es dediquen a l’abogacía i en general, per als experts en l’àmbit del dret laboral i les relacions laborals”.

Gestió pràctica de les polítiques d’igualtat a les empreses
Bajo aquest títol, es va celebrar una taula moderada per Maica Enrique, directora general de GM Integra RRHH i en la que participaron Laura Díaz, directora de Relacions Laborals de Grupo Día; Josep Obiols, CEO del Grup, Yolanda Ferrando, directora de Recursos Humans de Grupo Sagardi, y Ester Alonso, directora de Relacions Laborals del Grup Logista. Durant la taula es va analitzar la situació de paritat de les empreses espanyoles i les mesures necessàries per a regular la igualtat de gènere. Paràgraf Ester Alonso,las de igualdad s’han dissenyat com a polítiques d’inclusió i diversitat constituint una amalgama de valors i de cultura corporativa que les corporacions pretenen implantar-se”.

Jurisprudencia post pandèmia un debat
En l’última ponència de la primera jornada, Jesús Mercader, catedràtic de la Universidad Carlos III de Madrid, Alberto Novoa, advocat i membre de l’Associació Espanyola de Directors de Recursos Humans (AEDRH), i els magistrats del Tribunal Suprem Ricardo Bodas e Ignacio García–Perrote es va debatre sobre les fronteres del contracte de treball, el control empresarial de les baixes per incapacitat temporal, els permisos remunerats i les vacances, junt al control dels desprès.

Ricardo Bodas senyaló, per la seva part, que “la prova de les causes del despido correspon a l’empresari que té que provar la concurrència, intensitat i la seva projecció sobre contractes de treball”. Mentre que Ignacio García–Perrote, assegurat que “un correu electrònic és prova documental, el que té una important repercussió en els recursos extraordinaris de suplicació i tasació perquè permet basar en ells l’error fáctico”.

Revisió de les decisions laborals adoptades durant la pandèmia
Durant la primera taula de la segona jornada, celebrada ayer jueves per la tarda, Carlos de la Torre, vicepresident de ADiReLab, va analitzar la inspecció de treball relacionada amb els algoritmos i va explicar “que poden ser l’element d’eficàcia exponencial per controlar el frau laboral i l’oferta d’ocupació pública artificial”. Per la seva part, Álvaro Rodríguez de la Calle, director en l’àrea Laboral de KPMG Abogados, es va centrar en la Inspecció de Treball de la que assegurava que “se ha mostrat sempre permanent, estable, fija en els seus objectius”. Sobre el Plan Estratégico que es va presentar hace una semana, habló Ana Ercoreca, presidenta del Sindicat d’Inspectors de Treball i Seguretat Social, afirmant que “la Inspecció de Treball i Seguretat Social va informar sobre les modificacions substancials de les condicions de treball en els casos de desprès col·lectius i els ERTE”.

Convenios colectivos, el proper reto
L’àmbit i els límits dels convenis col·lectius era la temàtica analitzada en una taula on intervinien Paz de la Iglesia, abogada i membre de FORELAB; Raúl García, socio de EY Abogados, y Marc Carrera, socio de PwC Fiscal i Legal. Carrera va explicar que una de les problemàtices en la relació entre els convenis col·lectius i la transmissió d’empreses “està en l’aplicabilitat de l’article 86.3, que regula el límit de la ultraactivitat a un conveni col·lectiu d’un centre de treball que ha estat objecte d’una transmissió d’empresa. i, per tant, ha entrat dins de la dinámica pròpia de l’article 44 del ET”. En la mateixa línia, va continuar Raúl García, quien afirmó que “la matèria en qüestions relatives a concurrència de convenis col·lectius és compleja. Quizás sea porque lo que contempla la configuración de l’Estatut dels Treballadors és la concurrència conflictiva”.

La última mesa del Congreso estuvo centrada en los criterios jurisprudenciales sobre la fuerza mayor y los ERTE y en ella participaron Antonio de la Fuente, president d’ADiReLab; Mario Barros, socio de Uría Menéndez, y Ana Gómez, presidenta de ASNALA. Durant la seva intervenció, Barros va presentar l’evolució descendente amb alts baixos dels treballadors perjudicats pels ERTE el 31 d’octubre afirmant que “todavía ens quedan ERTE, al menos, hasta el 28 de febrero”. Los criterios jurisprudenciales sobre la fuerza mayor han sido expuestos por Ana Gómez, quien assegurat que “l’autoritat laboral té un paper de constatar que, si existeix el supòsit de l’esdeveniment de força major, la part a la que no li fa favor pot impugnar”.

El Congrés Laboral 2021 cuenta amb el patrocini de Deloitte Legal, Ernst & Young Advocats, KPMG Advocats, PwC Fiscal i Legal, Allen i Overy, Sagardoy Abogados, Uría Menéndez y GM Integra RRHH i la col·laboració de ADiReLaB, Asociación Española Directores Recursos Humans, Associació Nacional de Laboristas (ASNALA) y Foro Español de Laboristas (FORELAB).

[ad_2]