El reset tecnológico: cursos BIM para arquitectos


El término “Restableix”, aguantat pel prestigiós divulgador econòmic Richard Florida, fa referència a períodes històrics molt importants en la que l’economia es reconstrueix de manera que permet la seva recuperació i un creixement renovat. Sin duda el sector de la construcció es troba ara en un d’esos períodes. Aquesta, a diferència dels restabliments anteriors, es caracteritza per una explosió de tecnologia digital nunca antes vista.

Pero, ¿cómo afecta esto al mundo de l’arquitectura ya los arquitectos? Realment està afectant des de fa anys, i molts. A cap professional de l’arquitectura se li escapa ja que BIM (Building Information Modeling) és una realitat que s’aplica cada dia més en la professió i que en breu ho abarcarà tot, ja que supose el pas natural del món industrial (AutoCAD) al món digital de la informació (Revit).

La creència d’alguns tècnics que poden escapar a aquest tsunami és totalment errònia, de fet, ja és casi tarda. Los arquitectos deben asimilar e implementar lo antes possible esta metodología si quieren seguir en aquest negoci, o menys seguiran rellevants i útils per a la societat.

El problema de BIM i en concret de Autodesk Revit (el programari BIM més usat) és que posa una corba d’aprenentatge que no és fàcil. Requiere formació específica per poder entendre i dominar la nova forma de treball en la que totes les disciplines de l’edifici es coordinen en un mateix model. Realment, l’arquitecte treballa amb la informació rellevant de tots els sistemes de l’edifici, no només fa raigs.

Així que un nou reto, que es suma als anteriors, ha arribat al món de l’arquitectura: implementar BIM en els estudis més aviat que tarda i sense escuts.

Entonces, ¿cómo aprender BIM? Sin duda la millor manera de aprendre BIM és a través dels cursos en línia. No se deu caer otra vez en el error que ya se cometió con AutoCAD de ir aprendiendo de manera autodidacta y acumular vicios de aprendizaje y errores durante años.

Per un altre costat, Revit no es AutoCAD. És un programari molt més exigent i menys intuïtiu que no té una corba d’aprenentatge suau. Per tant, si no voleu perdre temps i diners, la millor opció sense la formació en línia.

A aquest respecte es pot destacar l’article publicat a la web d’Arquitectes Lleó on s’analitzen els cursos més rellevants que existeixen un dia d’avui en el mercat. En aquesta comparativa es pot destacar el curs BIM impartit per Espai BIM -espacioBIM-. “Curso Revit Architecture On Line de Cero a Avanzado”Que proporciona el domini de l’eina i de l’entorn BIM.