Brecha salarial en España: hasta final de año las mujeres trabajan gratis, según Addingplus

[ad_1]

  • Totes les empreses estan obligades a realitzar el registre salarial obligatori a partir del qual es calcula la bretxa salarial de gènere
  • Checkplus Presence facilita a les empreses el càlcul de la bretxa salarial i la justificació obligatòria en cas de superar el 25% en algun grup professional.

Des d’avui i fins al final de l’any, les dones treballaran gratis si té en compte la bretxa salarial a Espanya. Los datos obtenidos a partir del informe elaborado por Gestha (el sindicato de técnicos del Ministerio de Hacienda), mostren que les dones cobren al voltant de 4.948 € anuals menys que los homes. Encara que les diferències de sols entre homes i dones han reduït paulatinament els últims anys, per aconseguir la tan anhelada paritat econòmica, les dones hauran d’esperar 121 anys si no canviaran les condicions actuals.

Les diferències salarials entre homes i dones també estan fortament condicionades per l’edat. Segons les dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la bretxa salarial augmenta a mesura que avança l’edat. Així, en el tram d’edat entre 24 i 35 anys, la bretxa salarial entre homes i dones és del 4,6%, mentre que en la franja entre 55 i 64 anys és del 18,2% i del 34,3% a partir dels 65 anys.

A pesar de l’esforç legislatiu que s’ha realitzat en anys anteriors, especialment a partir de l’entrada en vigor del Reial Decret 902/2020., que imposa el registre salarial obligatori; la brecha salarial encara existe a España.

Registre salarial obligatori i càlcul de la bretxa salarial
segons marca la legislació actual, totes les organitzacions, independentment de la seva mida, hauran de reconèixer en un document tots els salaris del personal de l’empresa, incloent tots els complements que poden acompanyar una nòmina (tales com el més de peligrositat, nocturnitat, dietes, disponibilitat, etc.), separant les retribucions d’homes i dones.

D’aquesta forma, s’obté un registre que mostra com és la brecha salarial en l’organització. En el cas de la bretxa salarial supere el 25% en alguna de les categories laborals, l’empresa està obligada a justificar els motius que ocasionan i les mesures que es van a prendre per revertir.

A més, aquest registre, la realització ha de ser anual, haurà d’estar totalment disponible davant qualsevol inspecció de treball i requeriment de la representació dels treballadors.

En el cas de les empreses amb més de 50 empleats, aquest decret exigeix ​​la realització d’una auditoria retributiva i d’un pla d’igualtat especificant objectius, cronograma i actuacions concretes que la vigència serà la mateixa que l’auditoria.

La realització del registre salarial obligatori i el càlcul de la bretxa salarial pot resultar un procés llarg i costos. Contar amb eines com Checkplus Presència, la solució per a la gestió centralitzada dels empleats i per al control de l’horari d’Addingplus, facilita enormement aquest treball als responsables de Recursos Humans. Gràcies a les noves funcionalitats incorporades, el responsable de Recursos Humans no només pot tenir el control de les hores treballades, gestionar absències, vacances i nòmines, sinó que ara pot generar l’informe del registre salarial obligatori, amb el càlcul de la bretxa salarial inclosa.

A més, el portal de l’empleat Checkplus Presence facilita dades i KPIs sobre l’estructura salarial de l’empresa d’una forma visual i pràctica, permet detectar desviacions a la política de costos salarials variables procedents dels complements i hores extres i realitzar consultes per gènere i grups. professionals.

“En Addingplus portem més de 15 anys ajudant a la transformació digital de les empreses. Amb Checkplus Presence hem dissenyat un portal complet de l’empleat. A més del control horari, gestió de vacances i absències, ara incorporem noves funcionalitats com la gestió de nòmines, el registre salarial obligatori i el càlcul de la bretxa salarial i de l’absentisme a l’empresa. Nuestra prioridad es siempre que nuestros clientes sigan sumando en su proceso de digitalización empresarial”, afirma Francisco Solís, gerente de Addingplus.

Si la bretxa salarial de gènere ja suposeu un gran retoc per a les empreses a Espanya, el absentismo laboral és un altre desafiament que afecta directament a la productivitat de les organitzacions. Segons les dades de l’última enquesta de població activa de l’INE i l’últim informe d’absentisme laboral elaborat pel Ranstad Institute, durant el primer trimestre d’aquest any “cada dia un total de 1.157.000 persones no s’acudien al seu lloc de treball, lo que supuso la pèrdua d’un 6% de les hores pactades en el període referit. Per un altre lado, un total de 900.000 persones es van trobar de baixa mèdica durant el primer trimestre de l’any 2021”.

Per poder conèixer com afecta la xifra d’absentisme laboral en una empresa, el control horari de Checkplus Presence, que disposa de les entrades, sortides i absències dels treballadors; ofereix la possibilitat de calcular l’absentisme a l’empresa i comparar amb les altres empreses del mateix sector i comunitat autònoma. Per ello no és necessari introduir més dades, el portal d’empleats Checkplus Presence elabora aquesta comparativa a partir de les dades reconegudes en el registre de la jornada laboral dels empleats de l’empresa i els compara pel sector i/o comunitat autònoma.

“Disponer d’aquesta comparativa és molt útil per a la direcció de l’empresa, ja que pot veure si la seva organització està per sobre o pel baix dels mitjans i aplicar les mesures necessàries per corregir la situació”, destaca Blanca Mejía, responsable de Recursos Humans. de Addingplus.

Addingplus porta més de 15 anys ajudant a les empreses a dissenyar solucions i serveis tecnològics per a empreses de tots els sectors. La experiencia y capacidad de innovación los ha hecho valedores de la confianza de compañías punteras del mercado. Creen fermament en la importància de la transformació digital per reforçar la capacitat estratègica de les empreses contribuint a un desenvolupament empresarial satisfactori i en constant progrés.

[ad_2]